20 Temmuz 2011 Çarşamba

İki gözüm, yumurtalı pastırma :)

photo Cenk Sönmezsoy
http://cafefernando.com/turkce/pastirmali-yumurta/

YUMURTALI PASTIRMA TARİFİ
Tarifte Gale Gand’in “Brunch” adlı kitabından ilham alınmıştır. 
2 adet için Malzemeler 
5-6 dilim pastırma (çemeni temizlenmiş) 
1 çorba kaşığı + 1 çay kaşığı zeytinyağı 
1 adet büyük boy domates 
2 adet yumurta, sarısı ve beyazı ayrılmış 
2 çorba kaşığı rendelenmiş peynir (ben Gruyere kullandım) 
Deniz tuzu ve taze çekilmiş karabiber
Yapılışı
Fırınınızı önceden 180 derecede ısıtın. 
Domates sosunu hazırlamak için domatesin kabuğunu soyun, bir kasenin içinde sıkarak mümkün olduğunca suyunu ve çekirdeklerini çıkartın (bu kısmını sosta kullanmayacağız, belki akşam hazırlayacağınız salatanın sosunda kullanabilirsiniz). Domatesi bir kesme tahtasında ufak ufak doğrayıp 1 çorba kaşığı zeytinyağıyla tavada 2 dakika kadar kavurun. Ağız tadınıza göre tuz ve karabiber ekleyip bir kenara ayırın.
Bir muffin kalıbını (yoksa ufak boy sufle kapları veya ısıya dayanıklı herhangi ufak çukur bir kap olabilir) bir çay kaşığı zeytinyağıyla yağlayıp pastırmaları kenarlarından bir santim taşacak şekilde dizin (yanlarda ve altında boşluk kalmasın) ve hafif renk alıp biraz kıtırlaşana kadar (2-3 dakika) fırında pişirin. Muffin kalıbını fırından alıp en alta birer tatlı kaşığı domates sosundan koyup yumurtaların beyazını dökün ve biraz katılaşana kadar (en üst tarafı hafif saydam kalacak – yine 2-3 dakika) fırında pişirin. 
Tekrar çıkarıp birer tatlı kaşığı daha domates sosundan koyun ve yumurtaların sarısını çok dikkatli bir şekilde ortasına yerleştirin ve tekrar fırına verin. Bu aşamada kalıbı fırının alt kısmına koymanızı öneririm (yumurta sarılarının tepesi çok çabuk pişip buruşabiliyor). 
Muffin kalıbını elinizle salladığınızda yumurta sarılarının sadece ortası hafif sallanıyorsa (yaklaşık 5-6 dakika) pişmiş demektir. 
Hemen fırından alıp üzerine peynir rendeleyin ve sıcakken servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder